Jolien Schouten en Anja van Gelder 40 jaar in dienst

Jolien Schouten (59) en Anja van Gelder (59) zijn deze maand (mei) 40 jaar in dienst bij Vivent. Ze begonnen destijds samen aan de opleiding en zijn nu nog collega’s én vriendinnen. Een dubbelinterview met twee gedreven zorgprofessionals. “Bij Vivent hebben we alle ruimte gekregen om ons te ontwikkelen.”

Jolien weet het nog goed. Hoe het ooit begon in 1981, toen ze samen met onder anderen Anja startte met de opleiding op Mariaoord in Rosmalen. Anja: “En dan zit je ineens ‘op kamers’. Hartstikke spannend allemaal, maar vooral heel erg leuk.” Jolien: “We zaten met onze lesgroep van 9 mensen in de verpleegstersflat; verplicht intern.”

Onder de vleugels van de zusters Veerle en Ton startten zij met de twee jarige inservice-opleiding Ziekenverzorging. “Onderling hadden we het heel gezellig en we trokken ook op met studenten en jonge politieagenten die op de buitenflat een kamer huurden.” Anja: “Maar elke avond ging wel stipt om elf uur het bezoek naar huis en de deur op slot. Daar zorgde de mentrix wel voor.” Het lesgroepje van toen ziet elkaar, 40 jaar na dato nog steeds. Ze vieren elkaars verjaardagen, vormen een wandel- en yogaclubje en gaan elk jaar een weekend met elkaar op pad. Jolien: “Alleen Anja en ik werken nu nog bij Vivent, de rest is uitgevlogen, maar het contact blijft. We zijn samen oud geworden; heel bijzonder.”

Vis in het water

Wie ergens 40 jaar werkt, heeft veel zien veranderen en kent de organisatie van haver tot gort. Ze zijn meegegaan met de tijd en hebben zich ontwikkeld. Anja begon als ziekenverzorgende, werd ziekenverzorgende IG en daarna paramedisch assistente op de revalidatieafdeling  Dat werk doet ze nu nog, een dag in de week, de rest van de tijd ‘staat ze in de zorg’. De grootste verandering? Anja: “Vroeger zat iedereen door elkaar: dementerenden, jonge cliënten, mensen met NAH (Niet aangeboren hersenletsel): alles was somatisch. Tegenwoordig zijn we veel meer gedifferentieerd en werk je meer cliëntgericht. Veel beter.” Jolien knikt: het werk verandert – kijk alleen maar naar de rol van de computer – en jij moet mee. Ik was net als Anja ziekenverzorgende en heb net als haar jarenlang leerlingen begeleid. Ik ben subhoofd geweest en hoofd van de afdeling Sprokkelbosch, maar dat vond ik lastig. Ineens ben je vooral probleemoplossend bezig en verandert het contact met je collega’s. Dat wilde ik niet meer. Sinds 2007. werk ik weer ‘gewoon’ op de afdeling Niet aangeboren hersenletsel en ik voel me daar als een vis in het water. Door je ervaring ben je een vraagbaak voor veel mensen, dat is fijn.”

Honkvast

Vivent Mariaoord bestaat 50 jaar, Jolien en Anja maakten daar allebei liefst 40 jaar van mee. Anja: “Ik ben honkvast. Als ik het ergens naar mijn zin, dan blijf ik. Wat het werken dan zo leuk maakt? Dat zit hem ook in alle dingen die hier georganiseerd werden. Ik zat in het Kerstkoor ben nauw betrokken geweest bij de Revue dat was altijd weer een feest. Ik schreef de sketches en ben later ook de regie gaan doen. Met ons gezelschap van 25 mensen traden we elk jaar op voor een groot publiek in de kapel van Mariaoord, drie avonden voor telkens 200 man. Jolien speelde regelmatig mee. “Met veel plezier!” Lacht: “Je moet me alleen niet laten zingen.” De revue is een voorbeeld. Maar er is zoveel meer. Jolien: “Samen met Anja heb ik mijn 12,5 jarig jubileum en 25-jarig jubileum gehouden en dat waren echte feesten, met buffet en een dj. Dat gaat vanwege corona nu helaas niet. Het wordt koffie en gebak op de afdeling. Maar dat feest komt er zeker nog!” Anja heeft het zelfs al gepland: 20 en 21 april 2022 treedt ze op met haar toneelgezelschap in de Verkadefabriek en krijgen mensen die dichtbij haar staan een vrijkaartje. “En na afloop een borrel en een ‘meet and greet’ met de regisseur, haha!”

Teamspirit

Vraag Jolien wat het werken op Mariaoord zo mooi maakt en ze noemt ook de teamspirit. “Je werkt in een team en dat is fijn. De thuiszorg is bijvoorbeeld prachtig werk, maar niets voor mij. Ik wil het echt samen doen.”

Anja: “De dierenweide, dat is echt mijn ‘ding’; daar ga ik graag met cliënten naar toe. Het contact met de dieren doet veel met mensen. Het is altijd weer mooi om dat te zien.  Jolien werkt fulltime, zelf werk ik al geruime tijd 24 uur, maar als je de uren in de dierenweide erbij telt, kom ik ook wel tot een fulltime betrekking, haha!”

Ze vervolgt: “Op Mariaoord is zoveel te beleven. Jolien en ik  hebben opgetreden op carnavalsavonden, modeshows gelopen, personeelsavonden georganiseerd, de Revue. Allemaal in je vrije tijd. Dat deed je gewoon.”

Lach en een traan

De dames zijn in al die jaren altijd meegegaan met de ontwikkelingen. Anja deed de opleiding Neurorevalidatie geeft daar nu ook training in. Jolien volgde onder andere de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Ze vertelt: “Je moet mee. Stilstaan is geen optie. We zijn zeker niet ingedut en doen ons werk nog vol passie.” Anja: “Ik blijf dit graag nog 7 jaar doen, omdat ik het fijn vind dat ik iets kan betekenen voor een ander. Ik vergelijk het werk wel eens met toneel: het gaat bij allebei om een lach en een traan. Als je mensen kunt troosten bij verdriet en ze blij kunt maken door de aandacht en zorg die je geeft, dan ben je een gezegend mens, toch?”