“Met hulp van Vivent hebben we het goed voor elkaar”

Annie Heesakkers twijfelde geen moment, toen haar man Broer (78) in het ziekenhuis de vraag kreeg of hij terug naar huis wilde of in een verzorgingshuis wilde wonen. “Broer gaat mee naar huis!” zei ze meteen. “Ik wist dat dat zijn wens was en ik mankeer zelf niets, dus ik kan hem prima verzorgen. Met hulp van Vivent hebben we het nu goed voor elkaar.”

Broer heeft een lang ziekbed, sinds hij 20 jaar geleden darmkanker kreeg. Hij heeft diabetes en door een agressieve bacterie is een been afgezet. Twee keer per dag krijgt hij thuis zorg van Vivent. “Voor wondverzorging”, vertelt Janne van Weert (22), verzorgende IG en leerling verpleegkundige van Team wijkverpleging Boxtel Zuid. “Broer heeft wonden die open moeten blijven; wij spoelen die wonden schoon. Daarnaast spoelen we een keer per week zijn blaas en wisselen we een keer in de 6 weken zijn katheter.”

Veel aanloop

“Ik ben altijd heel actief geweest”, vertelt Broer. “Ik heb aan atletiek gedaan, veel geschaatst en tot mijn 50e heb ik gevoetbald. Je snapt dus wel dat ik veel heb moeten inleveren, zeker sinds mijn been is afgezet. Maar ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Ik kijk liever naar wat nog wel kan. Zo vind ik het leuk om naar Den Bosch te gaan met mijn scootmobiel; Annie fietst dan mee. Gaan we een beetje winkelen en iets drinken. Of onze zoon komt langs en gaat met ons op pad. Verder ben ik penningmeester van de carnavalsclub, dit jaar voor het laatst, en krijgen Annie en ik veel aanloop van vrienden en familie. Vervelen doe ik me niet.”

Fijne zorg

Over Janne en haar collega’s heeft Broer niets dan lof. “Ze zijn altijd vriendelijk en doen hun werk  hartstikke goed. Laatst zijn twee medewerkers gestopt en dat vond ik wel even spannend: hoe lost Vivent dat op? Maar er zijn hele goede mensen voor in de plaats gekomen; jonge mensen die toch al heel vakbekwaam zijn.” Janne: “Fijn om te horen! Ik kan het ook heel goed vinden met Broer en Annie. We hebben ‘buurt’ genoeg. Ik woon niet ver van de familie Heesakkers, dus we kennen soms dezelfde mensen. Ons kent ons, dat praat makkelijk. En als ik ’s avonds kom, staat de tv vaak op het programma ‘Lang leve de liefde’. Lacht: “Dan kunnen we het mooi samen hebben over de deelnemers. Altijd leuk.”

“Dit werk is zo fijn”, besluit Janne, “omdat het heel gevarieerd is. De leeftijden van cliënten varieert van 6 tot 104 jaar en elke zorg is weer anders. Geen dag is hetzelfde. Verder vind ik het heel leuk om de cliënt te ontmoeten in zijn of haar thuissituatie. Dat maakt het toch persoonlijker dan als je op een afdeling werkt. Je wordt een klein beetje onderdeel van het gezin. Als verzorgende IG heb je al veel verantwoordelijkheden en uitdagingen; heel motiverend is dat. En dat wordt straks alleen maar meer als ik mijn opleiding tot verpleegkundige heb afgerond. Ik kijk er naar uit!”