“Vivent heeft een speciaal plekje in mijn hart”

Elke maandagmiddag maken zo’n 14 vrijwilligers en 14 bewoners van Vivent Berlerode een mooie wandeling door Berlicum. Rien van den Boom (70) is één van deze vrijwilligers. Hij begeleidt Mari. “Al zeven jaar”, zegt Rien. “En we kijken er elke week weer naar uit!”

Rien is zeven jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de middagwandeling van Vivent Berlerode. Zijn keuze om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Vivent was geen toeval. “Ik kende de organisatie al”, legt hij uit, “want ik heb er enkele jaren gewerkt als accountmanager Hulp bij het huishouden. Verder is Vivent Berlerode natuurlijk een begrip in Berlicum, waar ik geboren en getogen ben. Ik ben veel in Vivent Berlerode geweest in de tijd dat mijn schoonvader daar woonde. Altijd met veel plezier, want mijn vrouw Mia en ik zagen hoe fijn hij het daar had. Zodoende kwam ik al snel bij Vivent uit, toen ik na mijn pensionering naar een leuke en zinvolle tijdbesteding zocht.”

Ons kent ons

Rien en Mari kunnen het goed met elkaar vinden. Als het te slecht weer is, gaan ze vaak samen biljarten of dammen. Of naar biljartwedstrijden kijken in het Beneluxtheater. “Maar als het even kan, dan gaan we wandelen,” zegt Rien. “Mari gaat altijd mee, klaagt nooit over het weer. Voor hem is het echt een uitje.” Een gesprek voeren met Mari is wel wat lastiger. “Mari heeft problemen met zijn kortetermijngeheugen”, legt Rien uit. “Herinneringen ophalen uit vroeger tijden gaat wel prima. En weet je wat zo mooi is aan het wandelen? Ten eerste ben je lekker buiten, daar genieten de bewoners van. Daarnaast kom je ook mensen tegen. Dat is altijd gezellig, want Mari kent net als ik veel mensen uit Berlicum. Ons kent ons, nietwaar! Dan maken we even een praatje.” De wandeling duurt ongeveer een uur. Rien: “Daarna is er voor degenen die willen koffie in Vivent Berlerode. Ja, dan schuiven we meestal wel even aan.”

Actief

Vivent is niet de enige organisatie waarvoor Rien vrijwilligerswerk doet. Zijn agenda is goed gevuld.  Voor welzijnsorganisatie Bint bezoekt hij ouderen. Hij is lid van de wandelclub Groot Gestel, is cliëntondersteuner Wmo en is medeorganisator van de avondvierdaagse in zijn dorp. “Elke soort vrijwilligerswerk is bijzonder”, vindt hij. “Maar Vivent heeft wel een speciaal plekje in mijn hart. Ik weet hoe hard er gewerkt wordt in de zorg, hoe belangrijk goede zorg is voor heel veel mensen en dat er altijd behoefte is aan vrijwilligers. Dan draag ik graag mijn steentje bij. En het is fijn om te zien dat dat gewaardeerd wordt.”

Fijn bij Vivent

Vivent zorgt goed voor zijn vrijwilligers, vindt hij. “Onze contactpersonen bij Vivent laten regelmatig merken dat ze blij zijn met ons. Met Kerst is er altijd een gezellige bijeenkomst en krijgen ook de vrijwilligers een mooi cadeau. En laatst zijn alle vrijwilligers door Vivent uitgenodigd om de voorstelling Jesus Christ Superstar bij te wonen, in natuurtheater De Kersouwe. Dat was prachtig!”

Als zijn gezondheid het toelaat, gaat Rien graag nog jaren door met zijn werk voor Vivent. “Ik houd ervan om bezig te zijn en vind het fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Bovendien voel ik me nog hartstikke fit. Ik heb het laatst eens gemeten en toen zag ik dat ik zo’n 18.000 stappen per dag haal. Niet slecht toch, voor een zeventigjarige?”