“We genieten van elkaar en van de koffie!”

Vrijwilligerswerk is leuk, zinvol en geeft voldoening. “Het verrijkt je leven”, vindt Tonnie Ruijken (71). Tonnie werkt al 26 jaar als vrijwilliger bij Vivent Hof van Hintham. “Met heel veel plezier, want we hebben het hartstikke gezellig, met de bewoners en met de vrijwilligers onderling.”

Tonnie doet het interview niet alleen. Ze heeft iemand meegenomen: mevrouw Boersma (94), bewoner van Vivent Hof van Hintham en trouw deelnemer aan de vele activiteiten die door de vrijwilligers worden begeleid. “Er is hier zoveel te doen voor ons”, zegt ze. “Allemaal leuke dingen, veel zingen vooral, en daar houd ik van.”

Veel te doen

Mevrouw Boersma is 94, maar nog helder van geest. Speciaal voor de foto die bij het interview wordt gemaakt, is ze net nog even naar de kapper geweest. “Dat kan hier in het gebouw, lekker makkelijk. Je wilt er toch goed uitzien.” Ze vertelt met een glimlach om haar mond en is zichtbaar op haar gemak met Tonnie in de buurt. De twee kennen elkaar dan ook goed. Tonnie: “Ik begeleid elke maandag en woensdag activiteiten in Vivent Hof van Hintham en mevrouw Boersma is dan heel vaak een van de deelnemers.” De maandag staat in het teken van muziek, met optredens en een liederentafel. Op woensdag wordt er met de bewoners onder andere gekookt. “Dan help ik mee met groenten schoonmaken en aardappelen schillen”, zegt mevrouw Boersma. “Ik verveel me hier eigenlijk nooit, krijg veel bezoek, en als ik eens niks te doen heb, pak ik een boek. Makkelijke boeken hoor, die moeilijke daar heb ik geen zin meer in, haha!”

Mensen blij maken

Ook op de dagen dat Tonnie er niet is, staat er van alles op het programma. “Allemaal gedraaid door vrijwilligers”, zegt Tonnie. “Ik geloof dat we er wel 80 hebben hier in Vivent Hof van Hintham. Laatst hadden we bijvoorbeeld een spelletjesmiddag georganiseerd, dat was een groot succes. Met sjoelen, jeu de boules en mens erger je niet.” Mevrouw Boersma weet het nog goed. “Dat spel met die ballen, hoe heet dat? Oh, jeu de boules. Daarmee heb ik gewonnen! Toen kreeg ik als prijs een paar mooie armbanden. Hartstikke leuk!” Tonnie: “Mevrouw Boersma is altijd vrolijk en doet overal aan mee, maar iedere bewoner is anders en daar houden we rekening mee. Als iemand wat minder goed in zijn vel zit, dan geven we wat extra aandacht en proberen we hem of haar wat op te beuren met een gezellig praatje. Of we zorgen voor wat afleiding door mensen te betrekken bij een activiteit. Meestal lukt het wel om een glimlach op een gezicht te laten verschijnen. En daar doen we het ook voor: we willen mensen blij maken.”

Genieten

Tonnie geniet van haar werk. “Anders houd je het ook niet 26 jaar vol”, zegt ze. “We hebben gewoon veel plezier met de bewoners en ‘goede buurt’. Over de kinderen, de kleinkinderen, over wat ze vroeger voor werk hebben gedaan, maar ook over het weer natuurlijk en het nieuws.” Lacht: “We genieten van elkaar en van de koffie!” Het mes snijdt aan twee kanten, legt ze uit. “Je doet iets goeds voor een ander en je hebt zelf een heel fijne daginvulling. Wat er ook zo leuk aan is, is het contact met de vrijwilligers onderling. Met de ‘woensdagclub’ gaan we bijvoorbeeld een paar keer per jaar ergens lunchen in de stad. Je houdt er echt vriendschappen aan over. Echt, ik hoop dit werk nog lang te kunnen doen, ik kan het niet meer missen.”


Ook vrijwilliger worden? Kijk hier voor meer informatie.