“Wij willen dat het zoveel mogelijk op thuis lijkt”

Vivent locatie Donkenhof ligt in het hart van Den Dungen. Het woonzorgcentrum bestaat uit vier woningen met elk zeven bewoners met dementie. IG Verzorgende Britt Maurix werkt er al vier jaar met veel plezier. “Samen met de bewoners halen we telkens weer het beste uit de dag!” 

Het enthousiasme van Britt is aanstekelijk. “Dat komt omdat het hier zo fijn werken is”, vertelt ze. “Ik zie aan de bewoners dat ze zich op hen gemak voelen; ze hebben veel vrijheid en wij doen er alles aan om ze het gevoel van thuis te geven. Dat gaat soms om kleine dingen. Als een bewoner liever ’s avonds wil douchen dan kan dat. Weer een andere bewoner wil bijvoorbeeld in de ochtend altijd een gekookt eitje; dat is ze gewend. Nou, dan zorgen wij daar voor. Bewoners denken ook mee over wat we ’s avonds eten en dan houden we zoveel mogelijk rekening met ieders wensen. Sommigen vinden het dan leuk om mee te helpen, met het snijden van groenten of het schillen van de aardappels. Heel gezellig! Er wordt sowieso veel gelachen in onze woning!”

Ochtend op Donkenhof
De dag begin op Donkenhof om zeven uur met de overdracht. Daarna wekken Britt en collega’s de bewoners. “Wie graag vroeg opstaat helpen we als eerste, de anderen kunnen dan nog even lekker blijven liggen, legt Britt uit. Na het douchen, aankleden en ontbijt is het om 10 uur tijd voor koffie. Britt: “Een mooi moment voor ons om gezellig een praatje te maken met de bewoners. Daarna gaat ieder zijn eigen gang. Men bezoekt dan bijvoorbeeld de fysiotherapeut of de bewegingsagoog, gaat wandelen in onze grote tuin of maakt een dutje. Ook is er twee keer per dag dagbesteding, waarbij bewoners gaan bakken of koken, spelletjes spelen of creatief knutselen. En dan is het alweer tijd voor de lunch, met brood en zelfgemaakte soep.”   

Genoeg te doen
“De bewoners van onze woning”, gaat Britt verder, “zijn vrij rustig. ’s middags maken veel van hen een dutje. Maar voor wie wil is er genoeg te doen. Daarbij kunnen we dan echt een-op-een aandacht geven. Door een spelletje te kaarten, even te gaan wandelen of bijvoorbeeld de nagels te verzorgen. Vaak ook komen in de middag  familie of vrienden op bezoek. Wat we ook graag doen is een cake bakken of appelflappen maken; bewoners die dat willen helpen dan mee. En er zijn ook bewoners die graag mee de was opvouwen, dat zijn ze gewend van vroeger.” Om vijf uur wordt er gezamenlijk gegeten. Britt: “Dan dekken we de tafel en dienen we de gerechten op in mooie schalen. Daarna kijken de meeste bewoners het liefst tv en zorgen we ervoor dat er iets lekkers op tafel staat. Wanneer ze naar bed gaan bepalen de bewoners zelf. Zoals ik al zei: het moet zoveel mogelijk op thuis lijken.”

Jubileum!  
Donkenhof bestaat in 2024 tien jaar. En dat laten Britt en haar collega’s niet ongemerkt voorbijgaan. “We hebben een mooi programma bedacht”, vertelt ze. “De activiteiten die we in de afgelopen jaren hebben georganiseerd en die bij de bewoners het populairst waren, gaan we nog eens overdoen. Elke maand is er een evenement. Zo gaan we bijvoorbeeld een bruidsmodeshow houden, er komt een rommelmarkt en in april organiseren we een open dag. Elke maand iets leuks dus! We hebben het hele jaar feest!”