“Wij zijn hier helemaal op onze plek”

Een nieuwe uitdaging voor Elly Meulenbroek (57) en Marieke Habraken (37)! Op 1 december 2021 zijn beide dames gestart met hun nieuwe job op de revalidatieafdeling Heeseind in Vivent Mariaoord.  Wat deden ze hiervoor, waarom zijn ze overgestapt naar Vivent en wat zijn hun eerste indrukken?

Elly en Marieke komen allebei ‘van buiten’. Marieke werkte in de wijkzorg in Eindhoven, in een appartementencomplex waar zorg werd verleend die vergelijkbaar is met die van een verzorgingshuis. Elly had haar werk in Heesch. Ze was daar wijkverpleegkundige en zorgcoördinator bij een kleine thuiszorgorganisatie.

Schot in de roos

De overgang naar Vivent is voor beide een schot in de roos. Marieke vertelt: “In mijn oude werk miste ik de verpleegkundige zorg. Ik deed alleen nog basiszorg. Ik voelde me meer een ‘helpende’ en was bang om mijn bekwaamheid te verliezen. Wijkzorg was nog wel een optie, maar dan draai je vaak 4-uursdiensten. Daar wilde ik vanaf, omdat je dan eigenlijk altijd met je werk bezig bent.”
Elly knikt: “De balans privé-werk speelde bij mij ook een rol. In Heesch draaide ik de toko. Werkweken van 60 of 70 uur waren geen uitzondering. Dat was ik zat. Ik wilde meer thuis zijn, ook omdat mijn partner ernstig ziek werd. Met de revalidatiezorg had ik al ervaring en dat vond ik altijd leuk om te doen. Vandaar deze stap. Het fijne is ook: bij Vivent word ik gewoon afgelost. Als ik thuis ben, ben ik ook echt thuis.”

Goede sfeer

De verwachtingen die Elly en Marieke hadden, zijn tot nu toe helemaal uitgekomen. Dat begon al met een leuke introductiedag. Marieke: “Dat was fijn! Je leert Vivent alvast een beetje kennen, je hoort over de visie van de organisatie.” Elly: “En je maakt kennis met andere starters, dat vond ik leuk.” De goede sfeer van de introductiedag ervaren de dames ook in hun dagelijkse werk. Marieke: “Ik voelde me meteen heel welkom. Je krijgt positieve feedback en iedereen is behulpzaam, ook de mensen die je op de gang tegenkomt.” Elly: “Het is hard werken, maar er wordt veel gelachen tussen het werken door. Wat ik vooral zo mooi vind, is het samenwerken met verschillende disciplines: de logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist… Samen ga je aan de slag om je revalidatiedoelen te bereiken.” Marieke: “En er is veel variatie vanwege het grote aantal wisselingen van cliënten.”

Mooie momenten

“Maar weet je wat dit werk vooral zo mooi maakt?”, gaat Elly verder, “je ziet cliënten vooruitgaan. Waar je eerst bijvoorbeeld nog moet helpen met wassen en aankleden, kunnen sommigen het na een tijdje zelf.” Marieke: “Cliënten willen er ook echt voor gáán.” Elly: “Zo hoorde ik laatst een man heel fanatiek woordjes voorlezen aan zijn vrouw, die ze moest herhalen, in opdracht van de logopedist. Zo mooi om te zien, die twee! Je weet gewoon: hoe goed ze het hier ook hebben, iedereen wil uiteindelijk maar een ding: lekker terug naar huis.” Marieke: “Mensen helpen om dat doel te bereiken, geeft heel veel voldoening.”

Het enthousiasme waarmee Elly en Marieke vertellen is aanstekelijk. De twee hebben duidelijk hun plekje gevonden bij Vivent. Wat ze nu vooral nog willen is blijven leren. Gelukkig biedt Vivent daar alle mogelijkheden toe. Marieke: “We waren amper twee weken binnen en toen kregen we al een scholing in het uitvoeren van buikspoelingen. En binnenkort staat alweer een reanimatiescholing op het programma.” Elly: “Genoeg te doen en dat is fijn, want net als Vivent willen wij ook vooruit!”