2 november 2023Gepubliceerd door: Vivent

Zelf oogdruppelen, wij helpen u graag!

Medicijnen, zoals oogdruppels, krijgt u via de apotheek. Vaak komt er een zorgmedewerker van de wijkverpleging bij u langs om uw ogen te druppelen. Dat verandert vanaf 1 november 2023. Wij helpen u graag om voortaan zelf uw ogen te druppelen. Uw wijkverpleegkundige bespreekt dit binnenkort met u.

Anders organiseren van zorg

Vivent vindt het belangrijk dat u zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Zodat u een eigen leven blijft leiden. Het aantal mensen dat thuis zorg vraagt groeit. Tegelijk neemt het aantal zorgverleners af. Er moet dus iets veranderen.
We kunnen in de zorg grote stappen zetten door anders naar zorgvragen te kijken. Er écht zijn voor mensen die niet zonder zorg kunnen. Vanuit de regio Noordoost-Brabant kijken we daarom met alle zorgorganisaties samen hoe we zorg anders kunnen organiseren. De zorghandeling ‘oogdruppelen’ is een voorbeeld van zorg, die anders kan. Bijvoorbeeld met het hulpmiddel als de oogdruppelbril.

Zelf druppelen wanneer het u uitkomt

Oogdruppelen kan dus ook anders, waarbij u zelf het juiste moment kiest. Dankzij nieuwe eenvoudige hulpmiddelen, zoals een oogdruppelbril, kunt u dit zelf. Dat scheelt u tijd, u hoeft niet meer te wachten tot een zorgmedewerker langskomt en u kunt uw ogen even druppelen wanneer het u uitkomt. Het levert bovendien ook de zorgmedewerker tijdswinst op, die hard nodig is om alle overige nodige zorg te kunnen uitvoeren.

Lukt het oogdruppelen niet zelf?

Mocht het oogdruppelen voor u niet lukken of lastig zijn, dan kan iemand uit uw gezin of de omgeving (buren, familie, vrienden) mogelijk helpen. Als het oogdruppelen met de eigen hand niet meer lukt, dan kan een hulpmiddel worden gebruikt, zoals de oogdruppelbril. De oogdruppelbril is te verkrijgen bij de apotheek tegen betaling. Daar wordt ook een instructiekaart en uitleg meegegeven.

Krijgt u al oogdruppels voorgeschreven van uw arts? Dan krijgt u bij de apotheek duidelijke instructies mee voor het gebruik. Net zoals u gewend bent bij andere medicijnen.

Ontvangt u nu al oogdruppelzorg van Vivent?

De wijkverpleegkundige bespreekt met u wat voor u de best passende oplossing is; zelf oogdruppelen met of zonder hulp van uw omgeving, een oogdruppelbril of oogdruppelzorg van Vivent behouden.
Wij blijven uiteraard de mensen helpen, die om (medische) redenen zelf niet hun ogen kunnen druppelen.

Handige documenten oogdruppelbril:


Meer informatie

Op de website https://iedereenzorgt.nl/projecten/oogdruppelen vindt u ook informatie en duidelijke instructies over het oogdruppelen. Heeft u nog andere vragen over het oogdruppelen? Neem dan contact op met uw apotheek.

Instruction in other languages
Don’t you speak Dutch? Then view the instructions in English, Turkish or Arabic. Click one of the links below:

Instruction in English
Instruction in Arabic
Instruction in Turkish