Dagbesteding en dagbehandeling dementie: hoe vult u uw dag in?

Op een leuke en zinvolle manier uw dag invullen, met of zonder behandeling

Als u dementie heeft en thuis woont, kan het zijn dat u behoefte heeft aan extra begeleiding buitenshuis. Vivent biedt daarvoor dagbesteding aan. Is voor u intensievere behandeling noodzakelijk, dan kunt u een indicatie aanvragen voor dagbehandeling voor mensen met dementie.

Dagbesteding bij dementie

De dag op een leuke en zinvolle manier doorkomen is voor iedereen belangrijk. Als u dementie krijgt, is dat niet meer zo vanzelfsprekend. U wordt hulpbehoevend, uw geheugen gaat achteruit, bewegen gaat minder goed en het onderhouden van sociale contacten wordt moeilijker. Het is zeker niet vreemd als u zich thuis niet meer helemaal zelf kunt redden. Daarom biedt Vivent dagbesteding aan waar u samen met anderen met dementie aan kunt deelnemen.

Dagbesteding: wat bieden we voor mensen met dementie

De zorgprofessional en onze enthousiaste vrijwilligers bieden een prettige sfeer, die zo thuis mogelijk voelt. We gaan uit van wat u nog wel kunt, waardoor u op een gevarieerd programma kunt rekenen. U kiest zelf aan welke activiteiten u wilt deelnemen of wat u tijdens de dagbesteding wilt doen. Soms werken we samen met andere organisaties of diensten van Vivent, waardoor we extra creatief en flexibel kunnen inspelen op individuele wensen en vragen.

 • Bewegen: diverse activiteiten om ook lichamelijk zo fit mogelijk blijven.
 • Geheugenfitness: spellen, praktische activiteiten om uw geheugen te blijven trainen
 • Creativiteit: creatieve activiteiten, zoals zingen, muziek luisteren, schilderen, kleien, handwerken of koken
 • Sociale interactie: gezellig samen zijn en met u praten over onderwerpen die u interesseren: als activiteit om sociale interactie te stimuleren
 • Op de boerderij: dagbesteding in Zorgboerderij De Heesdonck in Schijndel, Dagbesteding Bij Elkaar in Rosmalen en Stadsboerderij Eyghentijds in Empel voor liefhebbers van activiteiten rondom de boerderij

Mantelzorgers bij dagbesteding dementie

Bij Vivent Dagbesteding hebben we aandacht voor u als partner, kinderen, familieleden of andere mantelzorgers. U kunt altijd bij de zorgprofessional terecht als u vragen heeft of belangrijke informatie wilt delen. We organiseren bovendien enkele malen per jaar een mantelzorgbijeenkomst.

Gastvrij kennismaken

Wilt u komen kijken of Vivent Dagbesteding ook bij u past? Dan bent u van harte welkom om, geheel vrijblijvend, kennis te komen maken en de sfeer te proeven. Onze zorgprofessional maakt graag een afspraak met u. We bieden onze dagbesteding aan op verschillende locaties, dagen en tijden in de regio ’s-Hertogenbosch. Informeert u gerust eens naar de mogelijkheden bij u in de buurt.

Dagbehandeling bij dementie: van geheugentraining tot creatieve therapie

Als u naast een zinvolle daginvulling ook behoefte heeft aan behandeling, dan kunt u terecht bij Vivent Dagbehandeling. Vivent Dagbehandeling dementie beschikt over gespecialiseerde professionals die samen met u en uw familie naar een optimale behandeling zoeken. Daarbij horen passende activiteiten, therapieën en advies, zoals:

 • Reflectie (gespreks-) groepen
 • Geheugentraining
 • Beweeggroepen
 • Creatieve of muzikale therapie
 • Structuur- en ontspanningsprogramma’s
 • Behandelaars en therapeuten bij dementie

Individuele behandeling vindt plaats in sessies met diverse therapeuten zoals

 • Fysiotherapeuten
 • Psychologen
 • Logopedisten
 • Ergotherapeuten
 • Een arts (specialist ouderengeneeskunde) is op afroep beschikbaar

U wordt stap voor stap begeleid door onze medewerkers, aangepast aan uw eigen niveau van functioneren.

Begeleiding bij gedragsveranderingen

De diverse vormen van dementie hebben soms ook specifieke gevolgen. Ze kunnen maken dat u gedrag vertoont dat voor uzelf of uw omgeving belastend is. Bij de Dagbehandeling voor dementie werkt een gespecialiseerd team dat met gedragsveranderingen om kan gaan en zo het gedrag voor uzelf of uw omgeving verlicht.

Mantelzorgers bij behandeling van dementie

Uw begeleiding maakt een belangrijk onderdeel uit van de Dagbehandeling van uw naaste. U ontvangt individuele begeleiding van een medewerker, u kunt deelnemen aan de cursus mantelzorg en dementie en we nodigen u uit voor een bespreking van het behandelplan in het multidisciplinaire overleg. Daarbij kijken we ook naar uw draagkracht en draaglast.

Download folder

Wilt u meer informatie over Vivent Dementie?

Download folder

Nieuws

1e Longfibrose Café van Nederland viert juni 2-jarig bestaan

Met trots kondigen we aan dat het Longfibrose Café in juni alweer twee jaar lang een veilige haven biedt voor degenen die getroffen zijn door…

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op