27 november 2023Gepubliceerd door: Vivent

Innovatieprijs Heelkunde voor pilot LiveDrop Flow

Tijdens de Najaarsdag van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) op vrijdag 24 november, is voor de eerste keer de Innovatieprijs Heelkunde uitgereikt. Jan Willem Hinnen, vaatchirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), heeft hierbij de eerste prijs gewonnen met zijn pilot LiveDrop Flow. De pilot is een samenwerking tussen het Wond Expertise Centrum JBZ en Vivent, met als doel om de gegevensuitwisseling rondom de patiënt efficiënter en veiliger te maken.

LiveDrop Flow (zie video) maakt gebruik van een nieuwe techniek van gegevensuitwisseling, met een zogenaamde ‘LiveDrop code’. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van internet, de cloud, wifi of mobiel netwerk (4G/5G). Via deze nieuwe technologie kan de zorgverlener van het JBZ een wondformulier en wondfoto’s eenvoudig en veilig digitaal uitwisselen met Vivent. De patiënt is hierbij zelf in de regie met wie de medische gegevens worden gedeeld.

Een belangrijk doel binnen deze samenwerkingspilot is om de zorg rondom onze patiënten te vereenvoudigen en zorgverleners te ontlasten, waardoor er meer ruimte komt voor andere zorgtaken. Een ander doel is minder verlies van relevante overdrachtsinformatie.
De schatting is momenteel dat ongeveer 30% van alle papieren wondformulieren die worden meegeven via de patiënt, verloren gaat in de transfer naar thuiszorg.

De innovatieprijs is een initiatief van de NVvH om innovaties binnen de heelkunde te stimuleren en zichtbaar te maken. Uit elf inzendingen is de pilot LiveDrop Flow gekozen. Jan Willem Hinnen: “Het is een grote eer om de eerste prijs te mogen winnen met onze pilot LiveDrop Flow. Op naar een bredere implementatie van deze mooie techniek!”

De pilot LiveDrop Flow wordt uitgevoerd binnen het Collectief Wondzorg ’s-Hertogenbosch (CWH), door het Wond Expertise Centrum van het JBZ en Vivent.

Foto: Jan Willem Hinnen (l) en Patrick Moreu (r) hebben prijs in ontvangst genomen