“Van vandaag een fijne dag maken, daar draait het om”

Woensdag 20 oktober 2021

Toen Diny van den Brand (80) in 2001 met pensioen ging bij Vivent, wist ze al zeker dat ze gewoon door zou werken. Als vrijwilliger dan. Op dit moment helpt ze elke woensdag bij de dagbesteding in Vivent Hof van Hintham. “De mensen blijven me naar Vivent trekken”, verklaart ze. “Ik vind het fijn om onze gasten een goede dag te bezorgen. Woensdag is hier echt verwendag, de mensen komen binnen met een lach en gaan ermee naar huis.” 

Lief en leed

Diny heeft een lange geschiedenis met Vivent. In 1982 – bijna 40 jaar geleden! – begon ze in de thuiszorg. Ze verleende avond- en weekendzorg. In de loop der jaren heeft ze veel lief en leed gezien. “Ik weet hoeveel narigheid een mens kan overkomen. Het mooie van werken in de zorg is dat je mensen kunt helpen om daar een weg in te vinden. Je helpt ze niet alleen lichamelijk, maar ook door begrip te tonen, vrolijkheid te brengen en eenzaamheid weg te nemen.”

Op gevoel

Voor mensen met dementie had én heeft Diny een speciaal plekje in haar hart: “Als zij onrustig of boos zijn, is het de kunst om aan te voelen hoe je ze weer rustig kunt krijgen. Een beetje meebewegen, geruststellen en afleiden, daar was ik goed in. Ik weet nog dat ik tijdens een avonddienst bij een mevrouw thuis kwam, die met haar jas aan en een volle weekendtas in de gang op me stond op te wachten: ze moest naar huis. In plaats van er tegenin te gaan, door te vertellen dat ze al thuis wás, zei ik: ‘Ik ben toevallig met de auto, stap maar in, dan breng ik je.’ Samen reden we een rondje door het dorp, totdat ze vergat waarnaar we op weg waren en ik haar weer rustig mee naar huis kon nemen. Probleem opgelost, ook al was het eigenlijk tegen de regels dat ik met een cliënt op pad ging”, zegt ze vrolijk. “Voor mij betekent goede zorg dat je aanvoelt wat iemand nodig heeft. Tegenwoordig noemen ze dat belevingsgericht werken, ik noem het gewoon werken op gevoel.”

Orchideeën

Ook bij dagbesteding in Vivent Hof van Hintham, waar Diny alle woensdagen de handen uit de mouwen steekt, werkt ze vanuit haar hart. “De mensen voelen dat je er voor ze bent, omdat je interesse toont en je best doet om ze een fijne dag te bezorgen. Je arm om iemand heen slaan kan al zóveel betekenen.” Een speciale band voelt Diny met deelneemster Jet Voogt (91), die net als zij al vanaf het begin naar de dagbesteding komt. “Wij kennen elkaar negen jaar. We hebben veel meegemaakt in die tijd: de geboorte van Jets 10 klein- en achterkleinkinderen, het overlijden van haar man en schoondochter. Tegenwoordig haal ik Jet elke week thuis op om naar de dagbesteding te gaan. Dan kijk ik ook altijd even naar haar orchideeën, ze heeft er een heleboel. Die interesse delen we.”

Ouder

Dat Diny zelf inmiddels ook niet meer de jongste is, belemmert haar nog niet in haar vrijwilligerswerk. “Ik ontken niet dat ik ouder word, maar ik wil er ook niet te ernstig over doen. Ik zeg weleens voor de grap: als ik doodga, hoop ik dat het op de dagbesteding gebeurt. Van vandaag een fijne dag maken, daar draait het leven om. En morgen zien we wel.”

Volg ons op