“We konden samen op vakantie naar Australië”

Donderdag 14 november 2019

“Mijn vrouw gaat sinds september 2017 naar de dagbehandeling bij Vivent. Dat is ondertussen al 2 jaar nu. Nadat de geriater frontotemporale dementie (FTD) heeft vastgesteld, werd de dagbehandeling aangeraden. Na een kennismakingsgesprek met de casemanager van Vivent, hebben wij besloten om het te gaan doen. De dagbehandeling is in tegenstelling tot de dagbesteding, een preventief middel. De combinatie van de geheugentraining en het werken aan de lichamelijke conditie, heeft het proces van de vordering van de dementie vertraagd”, vertelt de heer Franken.

Iemand met dementie vraagt veel aandacht

“De zorg van mijn vrouw is op dit moment eigenlijk een combinatie van de dagbehandeling en mantelzorg. Ik sta er dus niet alleen voor. Ook hebben wij kinderen die dichtbij ons wonen. Daar kan mijn vrouw ook wel eens gaan eten als ik ergens heen moet. Ik ben gestopt met werken om haar goed te kunnen ondersteunen en rust en regelmaat te kunnen bieden. Op dit moment gaat het erg goed bij de dagbehandeling, mijn vrouw kan daar haar ei kwijt en wordt gestimuleerd. De dagen dat mijn vrouw naar de dagbehandeling gaat zorgen dat ik een rustmoment heb, om de accu weer op te laden. Iemand met dementie vraagt veel aandacht en je moet je daar compleet op kunnen richten.”

Nooit meer de oude persoon

“Hoewel de dagbehandeling kan helpen, mijn vrouw wordt nooit meer haar oude persoon. Bij een kind ontwikkelen de hersenen zich door te leren, maar bij dementie verminderen hersenfuncties en daar kan diegene niets meer aan doen. De acceptatie hiervan is vaak lastig met alle emoties die daarbij komen kijken. Soms heeft mijn vrouw zelf niet zo zeer door dat ze dementie heeft, dat zijn de kalmere dagen. Dementie beïnvloed ons hele privéleven. De vorm van dementie van mijn vrouw valt in die zin op sommige momenten nog mee”, vergelijkt de heer Franken.

Samen op vakantie

“Onlangs zijn we vier weken samen naar Australië geweest, wat goed is bevallen. Je moet wel de hele planning van de vakantie aanpassen aan onze situatie. We hebben zowel activiteiten als rustmomenten ingepland en per dag gekeken hoe goed het ging. Een voorbeeld hiervan is dat we in delen naar Australië gevlogen zijn, eerst naar Hong Kong met een verblijf van drie dagen. Daar hebben we een aantal activiteiten gedaan en een rustdag genomen. Daarna zijn we doorgevlogen naar Sydney waar we ook weer drie dagen zijn gebleven.”

Met haar geheugen is niets mis

“Mijn vrouw vindt de geheugentraining bij de dagbehandeling erg leuk. Zo heeft ze namen van zangers of zangeressen moeten bedenken op alfabet van A tot Z. Daarnaast geeft ze aan de sportactiviteiten fijn te vinden. Met haar geheugen is eigenlijk niets mis, soms wijst ze de begeleiding op gemaakte afspraken als ze zich daar niet aan houden. Ze heeft er wel moeite mee als er dan ineens iets verandert of een afspraak gaat niet door. Tijdens rustmomenten, geniet ze van haken, dat is echt haar hobby.”

Prettige ervaring met het delen van behandelplan en kennis over dementie 

“Na het kennismakingsgesprek hebben we ervoor gekozen om naar de dagbehandeling te gaan, ik ben er van overtuigd dat de opzet met geheugenstimulatie en fysieke training werkt. Er werkt een leuk team dat regelmatig evalueert wat de vorderingen zijn. Ik ervaar het ook als prettig dat het behandelplan via internet met ons hele gezin gedeeld wordt. Mijn vrouw gebruikt zelf ook regelmatig de computer en kijkt zelf wat er door de behandelaren over haar geschreven wordt. Daar moeten ze nog wel eens aan wennen.

“Zelf ben ik ook naar een partnergroep gegaan die door de dagbehandeling is opgezet. We kregen daar informatie over hoe om te gaan met dementie en deelden onze verhalen en ervaringen met elkaar. Dat heb ik als erg positief ervaren. De dagbehandeling bevindt zich ook in een mooie omgeving. Als ik er in de vakantieperiode met de kleinkinderen naartoe ga, kunnen we ook naar de vlindertuin en de dierenweide. Zo hebben de kleinkinderen ook een beeld bij waar mijn vrouw naartoe gaat. Ze denken zelf dat oma naar school of het werk gaat, maar dat is het niet.”

Jonge mensen met dementie Vivent, Interview de heer Franken

Volg ons op