“Je bent vaak het praatje van de dag”

Drie jaar lang combineerde ze haar studie HBO Verpleegkunde met het werken voor de wijkverpleging van Vivent. Binnen de flexpool. “Ideaal”, vindt Femke Wuijster (23), “vanwege de vrijheid die je hebt. Je maakt zelf je planning en hebt heel veel afwisseling in je werk.”

Femke woont in Maren-Kessel. “Om die reden heb ik heel vaak gekozen voor diensten in en rond Rosmalen”, zegt ze. “Dat is lekker dichtbij.” Ze koos voor de wijkverpleging, maar had bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor één van de woonzorgcentra van Vivent. “Vivent is groot en divers, je kunt heel veel kanten op”, legt ze uit. “De wijkverpleging leek me het leukste, vanwege de afwisseling. En dat kwam ook uit. Ik heb ontzettend veel leuke mensen ontmoet.” Gemiddeld werkte ze in die jaren 8 uur per week. Twee diensten van vier uur. “In zo’n dienst kom je al snel bij 12 tot 16 mensen over de vloer”, zegt ze. Bij wie ze ook komt, één ding is altijd hetzelfde: Femke komt binnen met een glimlach. “Mensen hebben dan de neiging om terug te lachen, zodat je meteen goed begint. Zo simpel is dat.”

Leuk maken

Ze vindt het belangrijk om echt contact te maken met haar cliënten. Femke: “Voor veel mensen ben jij het enige bezoek dat ze op een dag krijgen, je bent ‘het praatje van de dag’. Daar sta ik wel bij stil. Als student verzorgende help je met douchen, met de steunkousen, met medicatie, met aan- en uitkleden… Je hebt soms weinig tijd en hebt een professionele relatie met een cliënt, maar dat wil niet zeggen dat je het niet een beetje leuk mag maken.” En dus maakt ze graag een praatje. Over het weer, het nieuws. Vaak ook over de kinderen en kleinkinderen van de cliënt. “Foto’s die je ziet aan de muur of op de schouw zijn een mooie aanleiding voor zo’n gesprek”, legt ze uit. Soms gaat het ook over haarzelf. “Over dingen die ik heb meegemaakt of plannen die ik heb. Maar verder staat natuurlijk de cliënt centraal. Ik wil weten wat hij of zij nodig heeft. Daar vraag ik ook naar.”

Compliment geven

Wat je vooral niet moet doen, vindt ze, is mensen betuttelen. “Je bent als volwassenen onder elkaar en veel cliënten vinden het hartstikke mooi als je eens een schuine mop vertelt, of op een sarcastische manier iets grappigs zegt. Humor is sowieso belangrijk. Na een tijdje heb je zo je stokpaardjes. Kleine dingen, de rollator ‘de Mercedes’ noemen, bijvoorbeeld. Of als je iemands haar doet, zeg je dat je even ‘de manen’ gaat borstelen. Je moet het een beetje luchtig houden.” Complimentjes geven hoort er volgens Femke bij. “Wat ziet u er mooi uit, zeg ik bijvoorbeeld als ik zie dat iemand zijn ‘zondagse kleren’ aanheeft. Of ik complimenteer de cliënt omdat hij eerder die dag een wandeling heeft gemaakt. Een vriendelijk woord kost niets en levert heel veel op.”

De wijkverpleging past haar goed. Nu haar studie is afgerond, ligt haar toekomst wel in Tilburg. “Maar ik blijf zo lang het kan mijn werk combineren met Vivent. Al is het maar voor één dienst per maand; ik vind het veel te leuk om te stoppen.”