“Ons mam is hier goed op haar plek”

Marja Ulijn (62) uit Velddriel is mantelzorger van haar moeder Miet (85) die dementie heeft. Ze heeft veel steun aan Vivent. Haar moeder verblijft in een van de twee speciale PG Plus Woningen in Vivent Hof van Hintham in Rosmalen.

Na het overlijden van haar man in 2016 ging Miet Ulijn langzaam maar zeker achteruit. De thuiszorg die Miet en haar man Harrie jarenlang hadden gekregen vanwege de ziekte van Harrie viel weg en de dementieklachten van Miet namen toe. Marja: “Ze bleef hele dagen op de bank liggen, wachten tot er iemand kwam, ze vereenzaamde en we schrokken ons wild toen bleek dat ze op een dag een overdosis slaaptabletten had ingenomen.” Miet werd opgenomen op de GAAZ (Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en verbleef daarna in een verzorgingshuis. Marja: “Een fijne omgeving, maar ze voelde zich erg  alleen. Ze ging aan de wandel en verdwaalde dan, ook viel ze kilo’s af.” De situatie werd onhoudbaar en Miet kwam terecht op de crisisopvang van Vivent Hof van Hintham. “Sindsdien is de situatie ten goede gekeerd.”

Gemoedelijk

In Vivent Hof van Hintham woont Miet nu nog steeds in een woning speciaal voor mensen met dementie en ze voelt zich er thuis. Marja vertelt: “De Brabantse gemoedelijkheid is heel prettig. Bewoners worden met de voornaam aangesproken en dat geeft een thuisgevoel: ‘Goedemorgen Miet!’, klinkt toch anders dan ‘goedemorgen mevrouw Ulijn’, vind ik. Verder wordt ons mam bij allerlei klusjes betrokken. Ze snijdt de groenten en schilt de aardappelen. Heel fijn, want dat geeft haar het gevoel dat ze er nog toe doet. Dat ze nuttig is voor de samenleving. Echt, ik heb groot respect voor de verpleging en de verzorgenden! Wekelijks hebben we contact met hen via de mail en dan bespreken we allerlei kleine dingen, zoals een afstandsbediening die kwijt is, en hebben we het over medicatie en persoonlijke verzorging. Dat geeft een heel gerust gevoel.”

Vast patroon

De dagen van Miet verlopen via een vast en herkenbaar patroon. Ze wordt gewekt om 8 uur en om half tien gebruikt ze samen met de andere bewoners het ontbijt in de gezamenlijke huiskamer. Miet leest daarna de krant en maakt een puzzeltje, waarna ze begint aan haar klusjes zoals het schillen van de aardappels. Marja: Gezellig met ‘een bekske koffie’ erbij.“ Om twaalf uur is de warme maaltijd, voor Miet het hoogtepunt van de dag. Na het eten is er een uurtje rust en om drie uur kunnen de bewoners deelnemen aan activiteiten. Marja: “Als ze niet mee wil doen, gaat moeder lekker zitten breien in de huiskamer. Dat gaat nog prima; ze breit volop dassen en mutsen voor de kleinkinderen.” Na de avondmaaltijd kijkt ze meestal wat televisie of ze speelt een potje rummikub met haar zus Diny die vaak langskomt. “Elke woensdag neem ik moeder mee en gaan we wat doen. Even naar het kerkhof, een stukje wandelen of op bezoek bij mijn broer die vanwege MS onze moeder niet kan bezoeken. Mijn zus Appie doet dat elke donderdag.”

Fijne omgeving

“Ons mam is hier goed op haar plek. Het team van Vivent Hof van Hintham is een hecht team en dat is erg fijn. Je kent elkaar en weet wat je aan elkaar hebt. Ze wordt door hen ook regelmatig ‘op de troon’ gezet: ‘Goed gedaan, Miet. Fijn dat je meegeholpen hebt’. En ’s avonds krijgt ze altijd een lekker beker warme melk met honing of anijs. Kleine dingen die ertoe doen. De laatste jaren is ze zelfs kaartjes aan het schrijven naar haar vrienden en familie. Dat heeft ze jaren niet gedaan; ze kreeg geen letter op papier. Voor mijn gevoel komt dat allemaal doordat ze zich goed voelt. In een fijne lichte en ruime omgeving, omringd door andere bewoners en begeleid door lieve en zorgzame professionals. Voor ons een hele zorg minder!”