Dementie bij mensen jonger dan 65 jaar

Als u jonger dan 65 jaar bent en de diagnose dementie krijgt, heeft dat veel impact; vooral omdat u nog middenin het leven staat. U heeft andere vragen en behoeftes dan een ouder iemand met dementie en ook het verloop van de ziekte is anders. Vivent is gespecialiseerd in de behandeling van Jonge Mensen met Dementie (JMD).

Dementie bij jonge mensen is vaak lastig vast te stellen. Bij dementie denkt u aan geheugenproblemen, maar op jonge leeftijd komen veranderingen in het gedrag veel meer voor. Deze gedragsveranderingen kunnen thuis voor veel onzekerheid en spanning zorgen. Zeker door uw jongere leeftijd wordt niet zo snel aan dementie gedacht, maar hoort u diagnoses als overspannenheid, depressie of relatieproblemen.

Dementie bij jonge mensen herkent u aan de volgende symptomen:

  • Moeite met het opnemen en verwerken van informatie
  • Wisselingen in stemming
  • Verlies van overzicht in drukke situaties
  • Gedragsveranderingen (bijvoorbeeld minder remmingen of juist verlies van initiatief)
  • Problemen om woorden te vinden
  • Moeite met het huishouden, bijvoorbeeld met het bedienen van apparaten
  • Problemen met het functioneren op het werk

De veranderingen in de hersenen van iemand die op jonge leeftijd dementie heeft, zijn gelijk aan die bij ouderen met dementie. Wel ontwikkelt de ziekte zich vaak sneller. Spraak-, herkennings- en motorische problemen komen ook vaker en in een heftigere vorm voor bij jonge mensen met dementie.

Vivent is al bijna 15 jaar dé expert in zorg en behandeling voor Jonge Mensen met Dementie. We zijn de enige zorgorganisatie in de regio die gespecialiseerde dagbehandeling voor deze doelgroep aanbiedt. We beschikken over het PREZO keurmerk dementie op jonge leeftijd; dit keurmerk geeft aan dat de cliënten tevreden zijn, dat we onze inzet voortdurend verbeteren en er sprake is van optimale zorg. Vivent participeert ook in het landelijk Kenniscentrum voor Dementie op Jonge Leeftijd.

Bestanden

Wilt u meer informatie over Jonge Mensen met Dementie? Download folder