Nieuws en maatregelen Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws van Vivent over de voorzorgsmaatregelen en versoepelingen in verband met het coronavirus.

Lees meer

Veranderingen in stemming, taal en gedrag op jonge leeftijd en denkt u aan dementie?

Praat erover met de huisarts of wijkverpleegkundige, kom naar het Alzheimercafé

Symptomen van dementie bij jonge mensen

Dementie bij jonge mensen is vaak lastig vast te stellen. Bij dementie denkt u aan geheugenproblemen, maar op jonge leeftijd komen veranderingen in het gedrag veel meer voor. Deze gedragsveranderingen kunnen thuis voor veel onzekerheid en spanning zorgen. Zeker door uw jongere leeftijd wordt niet zo snel aan dementie gedacht, maar hoort u diagnoses als overspannenheid, depressie of relatieproblemen.

Dementie bij jonge mensen herkent u aan de volgende symptomen:

 • Moeite met het opnemen en verwerken van informatie
 • Wisselingen in stemming
 • Verlies van overzicht in drukke situaties
 • Gedragsveranderingen (bijvoorbeeld minder remmingen of juist verlies van initiatief)
 • Problemen om woorden te vinden
 • Moeite met het huishouden, bijvoorbeeld met het bedienen van apparaten
 • Problemen met het functioneren op het werk

De veranderingen in de hersenen van iemand die op jonge leeftijd dementie heeft, zijn gelijk aan die bij ouderen met dementie. Wel ontwikkelt de ziekte zich vaak sneller. Spraak-, herkennings- en motorische problemen komen ook vaker en in een heftigere vorm voor bij jonge mensen met dementie.

Dementie op jonge leeftijd: praten met de wijkverpleegkundige

Als u wilt praten over de veranderingen die u niet kunt thuisbrengen of over uw vermoedens van dementie op jonge leeftijd, dan kunt u altijd terecht bij de wijkverpleegkundige van Vivent. De wijkverpleegkundige komt vrijblijvend bij u langs als u daar behoefte aan heeft en kijkt samen met u, uw partner of uw kinderen wat er speelt, hoe u daar samen mee omgaat en welke hulp of begeleiding u daarbij kunt krijgen.

Dementie: bezoek het Alzheimercafé

Wilt u meer weten over dementie bij jonge mensen of heeft u behoefte om te praten met jonge mensen die dementie hebben? U bent van harte welkom in het Alzheimercafé. U kunt uiteraard ook uw partner, kinderen en andere belangstellenden meenemen.

 • Iedere maand een ander thema over dementie
 • Iedere tweede maandag van de maand in Vivent De Hooghe Clock
 • Programma:
  • 19.00 uur tot 19.30 uur inloop
  • 19.30 uur tot 20.00 uur gastspreker of ervaringsdeskundige
  • 20.00 uur tot 20.30 pauze
  • 20.30-21.00 uur gespreksleiders gaan in gesprek met de bezoekers
  • 21.00 uur tot 21.30 uur napraten
 • U hoeft zich niet aan te melden, de toegang is gratis
 • Beppie Schothorst (casemanager dementie bij Vivent) en Marieke Soontiëns (psycholoog bij Vivent) begeleiden de thema’s en de gesprekken

Dementie bij uw jonge partner of ouder

Dementie is zeker niet het eerste waaraan u denkt als u veranderingen in het gedrag ziet van uw partner, vader of moeder. Bij dementie denkt u immers eerder aan geheugenproblemen en die vallen juist bij jonge mensen mee. U ziet dat er sociale problemen zijn op het werk of dat uw naaste moeite heeft om werk af te maken. Thuis merkt u dat uw naaste zich anders gedraagt, afwezig is of juist heel snel geïrriteerd. De huisarts denkt vaak eerder aan overspannenheid, depressie of relatieproblemen.

Om helderheid te krijgen en zo snel mogelijk de juiste hulp te ontvangen, is een vroege diagnose wenselijk. Herkent u enkele van deze symptomen? Dan is het mogelijk dat uw naaste dementie heeft. Heeft u het gevoel dat er iets ‘niet pluis’ is? Praat dan eens met uw huisarts of de wijkverpleegkundige. Die beantwoordt graag uw vragen en bespreekt uw zorgen met u. Wilt u meer weten over dementie op jonge leeftijd? Dan kunt u ook terecht in het Alzheimercafé.

Vivent participeert in het landelijk Kenniscentrum voor Dementie op Jonge Leeftijd.

Download folder

Wilt u meer informatie over Vivent JMD?

Download folder

Nieuws

“Oprechte belangstelling komt altijd uit geduld”

Daniƫl is verpleegkundige op de psychogeriatrie afdeling bij Vivent De Hooghe Clock. Daar vindt ze het belangrijk om mee te gaan in de belevingswereld van de bewoners.

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op