“Hier snappen ze wat ik voel”

Woensdag 19 april 2023

Twee dagen in de week gaat Sjaak van Zoggel (56) naar de dagbehandeling voor jonge mensen met dementie. Hij vindt er rust en geniet van het activiteitenprogramma en de contacten met lotgenoten en begeleiders. “Hier snappen ze wat ik voel.”

Sjaak heeft altijd gewerkt in de bouw. Hij is getrouwd met Jacqueline. Samen hebben ze vier kinderen, die allemaal nog thuis wonen. Ruim een jaar geleden kreeg hij de diagnose dementie. “Dat was een enorme schok”, vertelt hij. “Ik stond nog middenin het leven, was altijd bezig. Ik had een druk gezin. In die fase van je leven denk je niet aan dementie. Al waren er al wel tekenen die daarop wezen: ik vergat steeds meer. Eerst kleine dingen, maar later ook belangrijker zaken. Ik werd ook minder actief. En op het werk had ik moeite om mijn collega’s bij te houden, Ze gingen ineens te snel voor mij.”

Warm welkom

Kort na het slechte nieuws, staat Sjaak voor een belangrijke beslissing. Een besluit waar hij achteraf geen seconde spijt van heeft gehad, vertelt hij nu. “Mijn casemanager vroeg me of ik interesse had in dagbehandeling bij Vivent Mariaoord. Ik heb even getwijfeld, maar dacht toen: waarom ook niet? Daar zitten mensen die me willen helpen. Om te zien of het echt iets voor me was, ben ik eerst een keer gaan kijken. Toen ik de groep ontmoette, was ik gelijk om. Allemaal jonge mensen met dementie. Het was super! Ik kwam terecht in een hele open groep. Ze namen me meteen op. Ik heb mijn verhaal gedaan en kreeg van alle kanten vragen. Oprechte interesse. Ik merkte meteen hoe fijn het is om met lotgenoten te praten. Je snapt elkaar en kunt elkaar helpen. Die eerste indruk is later alleen maar bevestigd. Het voelt hier als een warm bad.”

Activiteiten en zorg

Sindsdien gaat Sjaak elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 16:00 uur naar de dagbehandeling. Daar vindt hij structuur en rust. “We zijn best een actieve groep”, vertelt hij. “We wandelen veel, eten samen, hebben gym of fitness en drinken gezellig een kopje koffie. We doen ook creatieve activiteiten. En expressie, waarbij je kleine sketches speelt.”

Medewerker Dagbehandeling, Masja de Lorm, vult aan: ”De activiteiten zijn onderdeel van de therapie. Tijdens het wandelen bijvoorbeeld voeren we individuele gesprekken. Verder is er om de week een gespreksgroep met de psycholoog. En we zetten ook andere professionals in, zoals de fysiotherapeut, de logopedist of ergotherapeut. Net waar iemand behoefte aan heeft.’

Familie

De dagbehandeling is er ook voor de partners van de cliënten. Masja: “Zij kunnen altijd bij ons terecht met vragen. Er is ook een speciale partnergroep onder begeleiding van een psycholoog en een medewerker dagbehandeling. We spreken ook op vaste tijden met de familie en de casemanager over hoe het gaat. En voor de kinderen starten we binnenkort met een lotgenotenavond.”

Elkaar begrijpen

“Thuis red ik me nog vrij goed, mede dankzij de geweldige mantelzorg die ik krijg”, geeft Sjaak aan. “Maar buiten dat vertrouwde wereldje gaat het me allemaal veel te snel. Dan ervaar ik al gauw stress en krijg ik hoofdpijn. Hier op de dagbehandeling vind ik rust, terwijl we toch lekker druk bezig zijn.” Masja: “Wij observeren en activeren. We kijken dus naar wat mensen nog wél kunnen. Maar niks moet, het mag op het eigen tempo.” Sjaak: “Dat is heel fijn.  Als je iets niet wil of kan, dan is dat zo. Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Wat ik vooral zo fijn vind: je snapt elkaar, want je zit in hetzelfde schuitje. Ik kan tegen 100.000 mensen vertellen hoe ik me voel, ze zullen me nooit helemaal begrijpen. Hier vind ik dat begrip wel. Daarbij helpen we elkaar. Soms met een goed gesprek. Of iemand heeft een keer geen antwoord, maar legt een arm over je schouder. Dat is vaak al genoeg.”

Volg ons op