“Praten over de dood hoort bij het leven.”

Maandag 9 augustus 2021

Zorg in de laatste levensjaren

Het komt nog vaak voor dat mensen te laat nadenken over de dood. Denkt u wel eens na over wat u wil als de dood nabij is? Bijvoorbeeld over waar u wilt sterven en welke zorg u wil ontvangen in de tijd daarvoor? Weet u wat u zelf al kunt regelen?

“Thuis sterven, niet stikken en geen pijn”

Govert Weinberg (70) kan zich het moment nog goed herinneren: “Toen mijn vader heel ziek was, drukte hij een briefje in mijn handen. Er stond op: ‘thuis sterven, niet stikken, geen pijn’. Hij had dit ook aan zijn huisarts laten weten en dankzij hem is mijn vader gestorven zoals hij wilde. Ik ben nu wel het gesprek met mijn vrouw en onze kinderen aan het aangaan. Ik ga alles vastleggen in een levenstestament of een individueel zorgplan. Eigenlijk wil ik hetzelfde als mijn vader. Thuis sterven, niet stikken en geen pijn.”

Samenwerken in de regio

Vivent werkt met verschillende (zorg)organisaties in de Bossche regio samen om het gesprek hierover aan te gaan met mensen in Den Bosch en omgeving. Hiervoor hebben de samenwerkende organisaties een regiosubsidie gekregen waarmee dit jaar onder meer een publiekscampagne wordt gehouden. Belangrijkste boodschap van deze campagne is dat praten over de dood bij het leven hoort en dat het goed is als dierbaren en zorgverleners weten wat belangrijk voor u is. Ook als het gaat om de zorg die u in de tijd daarvoor wilt ontvangen. En ook als u nog jong en kerngezond bent.

Pas als de dood heel dichtbij is

Huisarts Nathalie Beelen merkt dat mensen pas laat aan een gesprek met de huisarts denken. “Eigenlijk pas als de dood heel dichtbij is. Maar in de tijd daarvoor heeft iemand zorg nodig. Wij willen graag met mensen in gesprek over welke zorg zij willen en wat hun wensen zijn als het om hun dood gaat. We weten dat de kwaliteit van leven verbetert als je tijdig daarover met je huisarts en dierbaren praat. En het is belangrijk in gesprek te blijven. Je wensen kunnen tenslotte veranderen. Iemand zei laatst over zijn behandeltraject: ‘Ik doe het maar, ik heb geen keuze’. Maar die keuze is er wel. Het is niet een trein waar je instapt en niet meer uit kunt. Je kunt per station nog bedenken hoe je verder wilt. Als wij weten wat jij wilt dan kunnen we daarbij helpen en dat geeft rust.”

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op: https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/zorglaatstelevensjaren. Of bekijk de korte filmpjes van Martijne van den Hurk, Mustafa Bulut en Govert Weinberg,  Zij vertellen over hun ervaringen.

Fijn leven

Verschillende (zorg)organisaties werken in de Bossche regio samen onder de naam Fijn Leven in de Bossche regio. Hun doel is de mensen in Den Bosch en omgeving de juiste zorg of hulp, door de juiste persoon op de juiste plek te geven. Zij gaan daarbij uit van wat voor hen belangrijk is. Dat weet zij namelijk het beste. Familie en vrienden, gezondheid, de omgeving en werk bijvoorbeeld. Zij weten dus ook wat zij nodig hebben om iedere dag zo fijn mogelijk te leven. Ook als de dood nabij is.

Volg ons op