“Vrijwilligerswerk verrijkt mijn leven”

Dinsdag 7 september 2021


Remco Strelitski (43) heeft een druk leven. Hij werkt vier dagen per week als militair op de kazerne in Ermelo, heeft een gezin met jonge kinderen en volgt een opleiding Voeding en diëtetiek. Toch vindt hij nog tijd om vrijwilligerswerk te doen voor Vivent. “De uurtjes met Wim en Carla op Vivent Mariaoord zijn goud waard voor mij.”

Het idee om vrijwilligerswerk te doen kwam voort uit een coachingstraject dat Remco in 2019 volgde. Hij kreeg de opdracht om een buddy te zoeken, om uit te vinden hoe hij iets zou kunnen betekenen voor een ander. Vivent had plek voor hem en sindsdien begeleidt Remco Wim en Carla, cliënten op Sprokkelbosch, een afdeling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Wijze lessen

Hij ziet Wim en Carla om de week op vrijdag en gaat dan een uurtje leuke dingen met hen doen. “Met Wim zit ik regelmatig op de duofiets. Dan gaan we lekker de natuur in. En als het slecht weer is, vindt hij het ook erg fijn om te darten. Ik heb hem pas nog nieuwe pijlen gegeven, daar was hij hartstikke blij mee. Het mooie is dat je elkaar steeds beter leert kennen, je bouwt een band op. Wim heeft natuurlijk zijn beperkingen en dat leert mij een wijze les: wees tevreden met wat je kunt en wat je hebt. Neem het leven zoals het komt. Die lessen leer ik op Vivent Mariaoord. Mijn coachingstraject is al lang gestopt, maar het vrijwilligerswerk blijf ik gewoon doen. Gewoon omdat het fijn is om iemand een plezierig uurtje te kunnen bezorgen en je de zorgen van alledag leert relativeren.”

Puur en oprecht

Ook met Carla brengt Remco heel wat uurtjes door op de duofiets. “Fietsen en wandelen wordt gestimuleerd vanuit Vivent: bewegen is goed voor de bewoners. Carla vindt het fijn en ik ook, want ik ben sportief aangelegd, dus dat zit wel goed.” Als ze niet fietsen, pakt Remco er vaak een boek bij. “Ik lees thuis veel voor aan mijn kinderen en dacht waarom zou ik dat hier ook niet doen. Carla geniet ervan, ze praat niet veel, maar vindt het fijn om naar verhalen te luisteren.” Heeft ze er genoeg van dan laat ze dat ook duidelijk merken. Remco: “Heel primair, dan staat ze gewoon op en loopt de kamer uit. Haha! Dat vind ik juist zo mooi aan het contact: het is altijd heel puur en oprecht. Dit is haar vorm van communiceren, geen poespas. Prima toch, dan gaan we gewoon iets anders doen of drinken we samen een lekker kopje koffie.”

Waardering

Opvallend is dat bijna iedereen van de groep met wie Remco zijn coachingstraject volgde, nadien door is blijven gaan met vrijwilligerswerk. “Zij ervaren hetzelfde als ik: vrijwilligerswerk verrijkt je leven! Ik kan het iedereen aanraden. Vooral ook bij Vivent, want hier gaan ze heel goed om met vrijwilligers. Toen ik begon, kreeg ik meteen een grote bos bloemen. Laatst was ik ziek en kreeg ik een kaartje. De coördinator heeft regelmatig contact met me en medewerkers laten merken dat ze blij met je zijn. Je wordt gezien en gewaardeerd!”

Volg ons op